Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Radostni ples življenja

Hermina Žuran Knez je moja sosošolka iz gimnazije. Ne poznam je zelo dobro, spremljam pa njene pozitivne objave na spletnih omrežjih. Dogaja se ji veliko, na vsaki fotografiji je nasmejana in očitno je, da zna uživati življenje. 🙂 Skozi njega pleše, in to dobesedno. 🙂 35-letna Ptujčanka je sicer po izobrazbi učiteljica zgodovine in pedagogike, a je zaposlena v Plesnem centru Mambo kot plesna učiteljica in koreografinja. Prav tako dela kot sodnica modernih tekmovalnih plesov pri Plesni zvezi Slovenije. Je mamica ljubke Alje, ki se ji bo maja pridružila sestrica. Uživa v družinskem življenju (tudi zato, ker zna njen mož odlično kuhati in jo nenehno razvaja s kulinaričnimi dobrotami :)) ter druženju s prijatelji v hiški, ki si jo je od nekdaj želela.

Hermino je ples našel že v otroštvu: „Natančneje pri sedmih letih, ko sta me starša vpisala v plesni tečaj, po enem letu pa sem bila sprejeta v klub Plesne šole Fredy, ki je delovala pod okriljem DPD Svoboda Ptuj. Tam sem začela plesati standardne in latinskoameriške plese s svojim prvim plesalcem Jernejem Slejkotom, s katerim sva dosegla odlične rezultate. Kasneje sem se preusmerila v moderne plese, kot sta jazz dance in hip hop.“ Za svoj največji dosežek šteje prvo mesto na državnem prvenstvu v standardnih in latinskoameriških plesih ter četrto mesto na svetovnem prvenstvu v hip hop formacijah. „Sedaj pa je največji uspeh prenašanje znanja na moje plesalce. Rada opazujem, kako uživajo na nastopih in izražajo svoje občutke skozi ples,“ je povedala Hermina, ki rada dela tudi kot sodnica. Prepričana je, da smo Slovenci izredno dobri plesalci, tudi na svetovni ravni.

Hip hop mame, ki se družijo tudi zasebno

Plesno znanje tako sedaj že 15 let prenaša naprej v Plesnem Centru Mambo na Ptuju, je tudi strokovni vodja za moderne tekmovalne plese, poučuje pa hip hop, in sicer otroke od 7. leta starosti pa vse do starejših mladostnikov: „Zadnja leta smo zagnali tudi poučevanje za malce starejše, ki jih imenujemo Hip hop mame. Z njimi je izredno zabavno! Najraje imam njihove treninge, družimo se tudi zasebno in postale smo resnično super prijateljice.“ Njen delovni urnik ni običajen, začne se ob 16. uri in traja do večera. „Vsak dan, vsak trening je drugačen in dinamičen. Zaradi narave mojega dela kot družina nismo veliko skupaj med tednom, zato so vikendi rezervirani zanjo,“ je pojasnila mamica 4-letnice, ki je po njej podedovala energičnost in ljubezen do plesa.

Od nekdaj sanjala o svoji hiši

Ples je moje življenje, vendar pa je res nekaj posebnega in čarobnega biti mama. Tako so se s prihodom Alje v našo družino spremenile tudi moje prioritete. Družinsko življenje mi je najpomembnejše, čas z njimi je neprecenljiv,“ je dodala Hermina, ki se ji je pred tremi leti tudi uresničila velika želja. Preselili so se namreč v svojo hišo. Ker je sama vse življenje preživela v stanovanju, je močno hrepenela po takšnem domu: „Vedno sem si želela teraso pred hiško, kjer bi se moji otroci lahko igrali. V našem otroštvu smo to lahko počeli zunaj pred blokom sami, sedaj pa so ceste tako prometne, da otroka ne moreš pustiti brez nadzora. Veliko hišo sem si želela tudi, da lahko povabim prijatelje na druženje.“ Z možem sta namreč zelo rada gostitelja, pri čemer je glavni kuhar Uroš, ki vedno pripravi kak posebni meni. 

4-letna Alja: „Moj ati dela tak super okuse!“

Moj mož je moj MasterChef. 🙂 Ljubiteljsko se izredno rad ukvarja s kuhanjem in kreiranjem, po službenih obveznostih se v kuhinji sprosti in je izredno navdušen nad novimi jedmi, ki jih ustvari. Midve z Aljo pa sva presrečni, da lahko vse to okušava. Alja vedno pravi, da njen ati dela take super okuse,“ je vesela Hermina. Pa bi nam lahko zaupala kakšen recept od njenega domačega kuharskega mojstra? „Te kreacije so baje Uroševa skrivnost in recepte skrbno skriva. 🙂 Zadnje čase se najbolj navdušuje nad tehniko Sous-Vide in poletje je pri nas rezervirano za žar. Ste pa vsi lepo vabljeni na kakšno pokušino k nam domov,“ je odgovorila v smehu. Za obiske in okušanje dobrot na splošno radi izkoristijo vikende, še posebej lepo je poleti, ko postavijo bazen. Njihova vrata so zaprta le, ko se odpravijo na kak izlet. Obožujejo Dalmacijo in samotne plaže, na katerih si malo oddahnejo od vsakodnevnega vrveža.

Kmalu bodo štirje

Kot družina radi preprosto uživajo: „V soboto zjutraj sta obvezna skupen zajtrk in delanje načrtov za vikend. Nedelje so pa rezervirane za kosilo pri naših čudovitih babicah. Družina je za nas res najpomembnejša.“ Tudi zato še toliko bolj nestrpno pričakujejo dodatno članico. „Alja vsak dan sprašuje, kdaj bo sestrico lahko stisnila k sebi. Pomaga mi pripravljati stvari zanjo, seveda pa je imela tudi glavno besedo pri izbiri imena,“ je razložila Hermina, ki so ji prijateljice pred kratkim pripravile posebno presenečenje – tudi pri nas vedno bolj popularno zabavo za dojenčke oziroma „Baby shower“ in jo tako spravile v solze. Sreče seveda. Za prihodnost tako sploh nima kakšnih posebnih želja, želi si le zdravja in medsebojnega razumevanja še naprej.

Foto: Arhiv Hermine Žuran Knez

Se flamingamo! 🙂