Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Ptujčanka v španski karanteni

Sanja Plohl je 31-letna Ptujčanka, ki že šest let dela v zelo zanimivem koščku sveta – Gibraltarju. Vsak dan prečka gibraltarsko-špansko mejo, saj živi s fantom na jugu Španije, v sončni Andaluziji. Razen seveda takrat, ko dela od doma. To je zdaj, v času koronavirusa nujno, saj je Španija ena izmed najbolj prizadetih držav v boju z njim. Uradno se je karantena začela v ponedeljek, 16. marca, ampak že kak teden pred tem je bila situacija zaskrbljujoča. Kako doživlja ta posebni čas, ko ne sme iz stanovanja niti na sprehod, nam je zaupala v spodnjih vrsticah. Da ji ni prehudo, pa ji vsekakor pomaga sanjski razgled iz njenega balkona, za katerega tudi jaz komaj čakam, da spet posedim na njem. 🙂

Kako se je življenje spremenilo?

Generalno gledano se je življenje ustavilo. Ljudje se kar dobro držimo navodil in ne hodimo ven po nepotrebnem. Prepovedan je v bistvu kakršenkoli odhod od doma, razen delavcem, ki imajo za to potrdilo (predvsem zdravstveni delavci, trgovci …), in pa seveda, ko je treba po nujnih opravkih, kot so nakup živil, zdravil ter obisk zdravnika (samo nujni primeri). Po obveznih opravkih se lahko odpravi samo ena oseba (v avtu).

Kaj počneš zaprta v stanovanju?

Delam v iGaming branži (v spletni loteriji in igrah na srečo). Na srečo je to stroka, ki mi omogoča delo od doma in zaenkrat ni negativno prizadeta kot večina ostalih. Moj delovni dan poteka podobno kot pred karanteno, saj sem že prej občasno delala od doma. Edino kar res pogrešam je jutranji sprehod do plaže. Med vikendi pa predvsem manjkajo družba ter pohodi v naravi.

Velikokrat opaziš policiste? Izrečejo veliko kazni?

Policiste sem zaenkrat opazila le v avtomobilih na sosednjem mostičku in pod balkonom na motornih čolnih (predvsem med vikendi). Če bi se pogosteje zadrževala zunaj, bi jih zagotovo srečala vec. Glede kazni pa v bistvu ne vem. Kolikor slišim od prijateljev in po novicah, naj bi izrekli kar veliko kazni.

Aprila si mislila na obisk v Slovenijo. Kdaj misliš, da bo to možno?

Res je, velikonočne praznike sva prvič preživela v Španiji (pravzaprav katerikoli večji praznik :)). Nekako sva upala, da bi nama uspelo priti domov še pred junijem, ampak vedno bolj kaže, da to ne bo izvedljivo. Bolj realni načrt bo verjetno avgusta ali septembra.

Kako greš v trgovino? Kakšna pravila veljajo?

V trgovino se odpravim priblizno enkrat na 15 dni. Vedno izberem čas, ko ne bo veliko ljudi. Obvezna je uporaba rokavic ter razkužila ob vstopu in izstopu. Drugače pa ni nekih posebnosti.

Verjetno si vesela, da si v taki branži, ki ni prenehela z delom, pa še od doma lahko delaš?

Res sva oba s partnerjem ena imed redkih srečnezev, ki nas te razmere (zaenkrat) niso prizadele. Prav nasprotno, podjetji, pri katerih delava, opažata opazno rast v prihodkih. Očitno ljudje, ko so več doma, radi igrajo igre na srečo.

Kako na splošno gledaš na vso situacijo?

Po pravici povedano me kar malo skrbi, kako bo to vplivalo na naše življenje prihodnje mesece oziroma leta. Hudo mi je za tiste, ki že imajo kakšne druge zdravstvene težave, za nosečnice, starejše z oslabljenim imunskim sistemom … Ne le da spadajo v najbolj ogrožene skupine, ampak ne morejo niti obiskati zdravnika za “normalne” težave. Mislim, da se bo v tem času tudi najino življenje precej spremenilo. Glede na to, da sva veliko potovala (vsaj štirikrat na leto v Slovenijo, hodila sva na službena potovanja in dopuste) bo se v prihodnosti treba nekoliko prilagoditi. Bomo videli kaj bo prinesel čas, zaenkrat ne morem nič drugega kot #ostanidoma 🙂

Se flamingamo! 🙂