Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Praznične navade v 9-ih državah: od piva za Božička do grozdja na silvestrovo

Eni čakamo novo leto s šampanjcem v roki, drugi z grozdom. Različnost sveta prinaša tudi različne praznične običaje, o katerih sem kot novinarka v veselem decembru večkrat pisala. Tekom let sem s pomočjo sogovornikov iz tujine tako izvedela marsikaj zanimivega:

1. ŠPANIJA

Ko zvonovi na mestnih trgih odzvanjajo zadnjih 12 sekund starega leta (tudi tisti, ki praznujejo doma, jih spremljajo po televiziji), Španci v vsaki sekundi pojedo eno jagodo grozda. Slednje namreč simbolizirajo srečo v vseh mesecih leta. To je kar težki izziv, zato se trudijo, da imajo s seboj čim manjši grozd. 🙂

2. PORTUGALSKA

Zanimiv star običaj pri njih je povezan z razsekanim deblom, ki bi ga naj na predbožični večer pred polnočno mašo blagoslovili in zakurili.

3. POLJSKA

Na Poljskem se je, po besedah Poljaka Christopheja Koczewskija, za božič prepovedano prepirati. Ko zasveti prva zvezda, se s stoječo molitvijo matere pri njih začne večerja. Potem gre vsak okoli mize in od vsakega zlomi košček kruha ter mu vošči želje za prihodnje leto. Nato pojedo še grižljaj suhega kruha s soljo, kar simbolizira prisotnost hrane v naslednjem letu. Večerja se prične z rdečo juho, imenovano  boršč. Pod prvim krožnikom je po tradiciji skrit denar za ugodno finančno stanje v prihodnjem letu. Obrok nadaljujejo s krapom, krompirjem in toplo solato.

4. Irska

Prijetno je ob praznikih tudi na Irskem, čeprav Ben Mchugh pravi, da na božični večer ne delajo pravzaprav nič posebnega, le sedijo ob ognju in pijejo čaj. Okoli 22. ure gredo k maši, potem se vrnejo domov in se pripravijo na božični dan. Božičku nastavijo malo Guinnessa in kekse, za jelenčka Rudolfa pa pustijo še korenje. Nato ugasnejo ogenj, da se ne bi Božiček opekel, ko bo plezal skozi dimnik. Včasih starši zaklenejo dnevno sobo, da ne bi z brati pokradli daril. Obesijo tudi nogavice, v katerih jih pričakajo majhna darila, po tem pa gredo spat. Na božični dan si izmenjajo darila, 26. decembra pa praznujejo še dan Svetega Štefana. Takrat se dobijo na veliki večerji s sorodniki, na mizi pa so med drugim puran, šunka s krompirjem in omako, vina, piva in peneče pijače.

5. Švedska

Na Švedskem imajo pomemben praznik že pred božičem – Lucio, ki jo praznujejo 13. decembra. Po stari legendi naj bi v mrzlem in temnem zimskem času prinašala svetlobo. Zaznamujejo jo s številnimi Lucijinimi sprevodi. Na čelu je dekle, oblečeno v dolgo, belo obleko in s sedmimi svečami na glavi, ki predstavlja Lucio. Sledijo ji deklice in fantje, ki so prav tako v belem in s svečkami, sprevod pa sklenejo palčki in Božiček. Prepevajo praznične pesmi, hodijo od hiše do hiše in v domove prinašajo luč. Že takrat se Švedi na veliko sladkajo z dobrotami: ingverjevimi piškoti ter žafranovimi in cimetovi kolački. Tik pred božičem Švedi naredijo pravo ingverjevo hiško, ki je lahko velika tudi kot televizija. S skupnimi močmi jo pohrustajo po 25. decembru. Za božični večer se najprej veselijo daril, sledi večerja. Na mizi ne smeta manjkati pečena šunka in Jansonova skušnjava (krompirjevo-ribja pogača). Švedski trebuščki se radi napolnijo tudi z ribjimi jedmi (losos, polenovka, slanik), krompirjem, različnimi vrstami zelja in solato iz rdeče pese. Ob tem najraje nazdravljajo z vinom, tudi kuhanim, ter z božičnim moštom. To brezalkoholno pijačo naravnost obožujejo in decembra je vsako leto spijejo kar 45 milijonov litrov.

6. Nizozemska

Na božični večer si Nizozemci v krogu družine izmenjajo manjše pozornosti in ob drevescu prepevajo pesmi.  Njihova tradicija pripoveduje, da sv. Nikolaj ali Miklavž prihaja iz Madrida in si vsako leto za prihod k njim izbere drugo pristanišče v državi.

7. Francija

Nepogrešljiv del francoskega božiča so sladice. Po že obilni večerji jih vedno sledi trinajst. Okus ni toliko pomemben, bolj njihovo število, saj to prinaša srečo.

8. Finska

Seveda moramo pokukati še tja, od koder bi naj Božiček tudi prihajal. Za božic gredo Finci tudi v savno, ki ji sledi večerja. Jedo pečeno šunko, solato iz rdeče pese, lososa, različne jedi iz mesa in zelenjave … Po večerji pride na mizo mlečni riž, v katerem je mandelj. Tisti, ki ga dobi, bo imel v prihodnjem letu obilo sreče. 25. decembra imajo še skupaj kosilo, ki je sestavljeno predvsem iz ostankov božične večerje. Ponosni so na svojega pomembnega državljana, Božička, in to obdobje je bolj povezano z njihovo tradicijo kot s krščansko vero.

9. Latvija

V tej državi si morajo za božično večerjo privoščiti latvijski sivi grah. Če se naješ slednjega, namreč v novem letu ne boš jokal. Prav tako je pomembno, da je na mizi devet jedi.

Pa končajmo z devetko tudi mi ta praznični sprehod po državah. Se flamingamo! 🙂