Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Popoln družinski oddih na jugu Španije ali zakaj imam rada Andaluzijo

Jug Španije zadnjih pet let obiščemo skoraj vsako leto in tudi letošnje poletje, ko z nami poleg devetletnega popotnika svet raziskuje še 10-mesečni dojenček, ni bilo izjema. Andaluzijo imam rada iz več razlogov:

1. Glavni je, da tam živita moj brat in njegova punca, ki ju ves čas zelo pogrešam. Kadar ju obiščemo, me na letališču pričakata celo z mojitom v čutari. 🙂 Aja, sem že omenila, da sta doma v stanovanju z najlepšim razgledom? 

2. Špansko morje in neskončne peščene plaže ponujajo za vsak okus nekaj. Nekatere so bolj samotne in umirjene, na drugih se ogromno dogaja, od vodnih športov do žive glasbe na obali. In če kaj obožujem, so to bari na plaži. 🙂 Ni ga lepšega kot piti hladni koktajl ob čudovitem morskem razgledu. 

3. Všeč sta mi španska sproščenost in neobremenjenost. Gostilne, ki nudijo večerje, zares zaživijo šele po 20. uri in celo družine z dojenčki ostajajo veni dolgo. Na to vpliva seveda tudi to, da sonce zaide kasneje kot pri nas. Posledično se zjutraj vse začne bolj pozno. To je idealno za zaspance, pa tudi za jutranje tipe, ki bi radi preživeli nekaj uric v popolnem miru. Recimo ob 8. uri ni nikjer nikogar in skoraj vse je zaprto. 🙂 

4. Hrana: tapasi so zakon! Gre za majhne prigrizke iz najrazličnejših sestavin, ki se odlično podajo k pivu ali vinu. In ko smo že pri pijači, tudi slednja mi v Španiji zelo prija. 🙂 Navsezadnje je tu doma sangria. 🙂 Pa Tinto de verano obvezno poskusite. Če je ob vsem tem še družba dobra, pa je vse skupaj res več kot slastno. 🙂 

5. Andaluzijska mesta so nadvse fotogenična in slikovita, skratka, čudovita. Poleg Malage, rojstnega mesta Pabla Picassa, so tu Sevilla, Cordoba, Cadiz, Granada … Mene je zelo navdušila tudi Ronda, iz katere so spodnje fotke. 🙂 

6. Otrokom na tem potovanju ne bo dolgčas, saj pokrajina ponuja res obilo družiske zabave. Imajo veliko vodnih, zabaviščnih in tematskih parkov, pa tudi drugih zanimivosti za majhne raziskovalce. O tem, kako so celo vas spremenili v domovanje Smrkcev, si lahko preberete TUKAJ. Pa tudi center za reševanje živali lahko obiščete: TUKAJ. 

7. Zame vpliva na privlačnost Andaluzije še bližina Gibraltarja, ki se nahaja na skrajnem jugu Iberskega polotoka. Že sam vstop vanj je poseben, takoj za mejo je glavna cesta, ki vodi v mesto in je hkrati letališče. Ko pristaja kakšno letalo, pa jo enostavno zaprejo. Na tem majhnem koščku čezmorskega ozemlja Velike Britanije se Evropa tudi najbolj približa Afriki. Že, ko sem ga prvič obiskala, me je popolnoma očaral ravno zaradi tega, ker se v njem mešajo tako tipična britanskost z recimo znamenitimi rdečimi govorilnicami kot vplivi Španije in Afrike.

Da je več kot vreden obiska, poskrbijo še opice, ki so tukaj edine prosto živeče v Evropi. Znamenito gibraltarsko skalo tako imenujejo tudi Opičja. 

8. Španija je znana po velikem številu sončnih dni, zato ji v plus vsekakor moram prišteti tudi podnebje. 🙂

9. Španščina lepo zveni in osnove se je dokaj enostavno naučiti. Saj vsi vemo, kaj pomeni cerveza, ne? 🙂 

10. Pri Andaluziji se srečata Atlantski ocean in Sredozemsko morje, kar ji prav tako doda svoj čar. 

11. Ker je Afrika tako blizu, se lahko od tukaj odpraviš na enodnevni izlet s trajektom do Maroka. Mar ni to prav razburljivo? 🙂

12. Španija je dežela flamenka. In trikrat ugibajte, kako se reče flamingo po špansko? 🙂 

Se flamingamo! 🙂