Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Počitniško dogajanje za otroke na Ptuju

Poletni Ptuj je pisan. Kar nekaj zanimivih festivalov je v njem našlo svojo kuliso, dolge vroče dni in tople večere pa popestri še veliko drugih prireditev. Mnoge med njimi so namenjene našim majhnim, pa tudi že malo večjim počitnikarjem. Za izletnike, ki se boste odpravili raziskovat najstarejše mesto, in pa za domačine, ki boste poletje preživljali tudi doma, je tukaj nekaj predlogov za kratkočasenje najmlajših družinskih članov.

Marsikaj se bo dogajalo že pred začetkom počitnic. Začeli bomo tako že v naslednjem mesecu in nekoliko nenavadno, glede na naslov prispevka – pri pivu. 🙂 Med 7. in 9. junijem bo namreč v Kavarni Bodi, ki se ponaša z zavidljivo zbirko te priljubljene poletne pijače, tretji tradicionalni festival kulture in kulinarike Pir ‘n’ Gril. Najmlajšim seveda piva ne bo ponujal, bodo pa zanje spremljajoči otroški dogodki. 2. junija se bo Ptuj spet spremenil v kolesarsko prestolnico, saj bodo ulice in ceste zavzeli kolesarji na Poli maratonu. Seveda bodo med njimi tako veliki kot majhni rekreativci. Razgibano bo tudi na Ranci, kjer se bo na poletnih taborih in jadralskih vikendih (9., 10., 16., 17., 23., 24. junija) mogoče preizkusiti v tem športu. Za najmlajše ljubitelje gibanja pa bo 16. junija 1. dobrodelni Interin otroški tek. Na stadionu pri Šolskem centru Ptuj se bodo zjutraj zbrali tekači, stari med ena in osem let. V raznolikem spremljevalnem dogajanju bodo prav tako uživali tisti nadebudneži, ki ne bodo tekli.

Od letalskih modelov do kuhanja

Od Šolskega centra pa k Centru interesnih dejavnosti, ki je znan po pestrem počitniškem dogajanju. Tokrat pripravljajo delavnice za otroke in mlade pod skupnim imenom Oblikuj svoje poletje. Med 26. junijem in 31. avgustom bo tako na voljo več aktivnosti: ulične delavnice z bratoma Malek, swing preplesavanje, izdelovanje letalskih modelov, preživljanje uric na koleščkih, učenje italijanščine in ruščine ter likovno ustvarjanje. Potekali bosta celo počitniška šivalnica in delavnica animiranega filma. Za majhne kuharje bo delavnica Mali kuharski mojstri, s telegrafijo boste lahko šli okrog sveta, dobrodošli bodo mali vrtnarji. Odprli bodo še otroški laboratorij zabave, boksali in bobnali, zaživeli bosta filmska in angleška poletna delavnica, pa še dve z imenoma Brainobrain in Mars na obisku bosta na sporedu. Število mest je omejeno, zato so potrebne prijave.

Od filmov do pravljic

Tudi Mestni kino Ptuj poleti ne bo spal. Seveda bodo vsak konec tedna filmske projekcije za otroke in družine, zvrstila se bosta dva Kino vrtička in en Kinoskop v okviru projekta Kino brez stropa. Kino vrtička bosta prav tako v sklopu Dnevov poezije in vina ter Arsane. Znani ptujski poletni festivali namreč ponujajo marsikaj zanimivega tudi za otroke. V okviru Arsane, ki bo med 20. in 28. julijem, bodo recimo pod vodstvom pravljičarke Liljane Klemenčič na dvorišču Doma kulture Muzikafe potekale pravljične urice z glasbenim in likovnim ustvarjanjem vred. Po vsaki bodo nastopili učenci glasbene šole Karol Pahor Ptuj, otroci pa se bodo z glasbenimi instrumenti  spoznavali. Na voljo bodo še kreativne delavnice, lutkovne predstave in koncerti za najmlajšo publiko. Majhni radovedneži pa bodo seveda veseli tudi, če jih boste kaj popeljali na festival sodobne umetnosti Art Stays (med 6. in 13. julijem) ter na že omenjene Dneve poezije in vina (med 22. in 25. avgustom).

Od Grajskih do Rimskih iger

V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož pripravljajo v okviru Poletne muzejske noči, ki bo 16. junija, popoldanski program za družine. Ob 18. uri bo na Ptujskem gradu delavnica zanje, poimenovali so jo Muzejska čajanka za kraljeviče in kraljične. Med 18. in 24. uro pa bo tudi prost vstop v muzejske zbirke gradu. Kasneje poleti bodo izvedli še kak Muzejski vikend za družine, v okviru katerega otroci izražajo svojo ustvarjalnost na delavnicah. Sicer pa bodo na Ptujskem gradu 23. junija Grajske igre, med 16. in 19. avgustom pa v Rimskem kampu Poetovio in središču Ptuja še Rimske.

Od knjižnice do toplic

Počitniške urice, povezane s knjigami, pa boste našli kje drugje kot v Knjižnici Ivana Potrča. Knjiga je odlična spremljevalka tudi za tiste dni, ko se boste odpravili hladit v Terme Ptuj. Že 16. junija bo tam družinski dan, ob koncu šolskega leta pripravljajo zabavo za šolarje, na splošno pa se bo seveda marsikaj dogajalo čez vse vroče poletne mesece. Gostili bodo tudi zabavne počitnice z bratoma Malek in animatorji RUD Eleja. Terminov je več, počitnikarji bodo igrali športne in vodne igre, žonglirali z različnimi rekviziti, ustvarjali, se družili ob družabnih igrah ter še in še.

Od raziskovanja narave do sprehodov po Ptuju

Počitniško varstvo na Ptuju bosta nudila še Zavod Bodidobro in Društvo za spodbujanje kvalitete življenja Zarjin Gaj. Pripravili so tedenske tematsko obarvane programe, v okviru katerih bodo počitnikarji skozi igro spoznavali okolico, ustvarjali in aktivno preživljali dneve. Vastvo bo v več terminih in je namenjeno otrokom od 5. do 10. leta starosti. Prijave so možne do zadnjega maja. Za konec pa še tole: Če sem slučajno spregledala kak dogodek, ga bom z veseljem dodala, če mi ga pošljete na info@modriflamingo.si. 🙂 Če mi je pri kakšnem datumu ponagajal tipkarski škrat, pa bom prav tako vesela popravka. 🙂

Se flamingamo! 🙂