Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Otroški rojstni dnevi v Praznovalnici

Skoraj vsak starš kdaj pa kdaj potrebuje idejo za izpeljavo rojstnodnevne zabave svojega potomca. Veliko zanimivih možnosti ponuja Praznovalnica, ki je na Ptuju nastala novembra. Vanjo se združujejo Zavod Bodidobro, ki vzpodbuja razvoj otrok in odraslih, Zarjin Gaj, katerega misija je ljudi spet povezati z naravo, in plesno-animacijski klub Lilibum. Za njimi stojijo ustanoviteljice Petra Kolarič, Barbara Terbuc in Maja Bračič, ki jih je tokrat s svojim kljunčkom za rokav pocukal Modri flamingo. 🙂

Petra iz Bodidobro je mamica petletnika ter socialna pedagoginja in pedagoginja montessori od rojstva do treh let. Po službi v trgovskem podjetju je pred leti občutek izpolnjenosti našla v pedagogiki montessori, iz katere je leta 2016 pridobila certifikat in kmalu začela s prvimi uricami: „Delo z otroki me veseli, najraje sem ob najmlajših. Z njimi se počutim najbolj domače, saj sem študirala njihov razvoj in kot mama doživljam tudi praktično izkušnjo. Je pa zanimivo opazovati tudi malo večje in se od njih učiti. Pogosto je lahko to tudi precejšen izziv, saj so šolarji bolj zahtevni, na praznovanju pa imam tri ure časa, da vzpostavim odnos, ki nam nudi vzajemno zadovoljstvo.“ Rada pa dela tudi s starši. „Imeti lastnega otroka je velik dar in priložnost za osebno rast. Ta je seveda mogoča v vsakem primeru, nujno potrebna pa je, ko postanemo starši. Le tako lahko damo prihodnjim generacijam dobre pogoje za razvoj njihovih lastnih potencialov in jim prihranimo prenašanje omejitev, ki smo jih sami pridobili, ker naši starši in okolica niso znali in zmogli drugače,“ je prepričana. Razne dogodke za velike in majhne, vključno z Uricami montessori, je tako pred leti združila v že omenjeni Zavod Bodidobro.

Pustolovski rojstni dnevi v gozdu

Barbara, mamica dvoletnice in petletnika, je po poklicu učiteljica razrednega pouka, sicer pa ustanoviteljica Zarjinega gaja, katerega cilj je otroke spet povezati z naravo: „Lastne starševske izkušnje so mi samo še dodatno potrdile, kako pomembno je za celostni razvoj ter zdravje posameznika preživeti čim več časa v naravi in z njo.“ Izkušnje z otroki si je med drugim pridobivala kot varuška v Kanadi, kjer je delala deset mesecev in zraven potovala. Rada bere, kuha, meditira, vrtnari, se uči in uživa v naravi, pridobila pa si je tudi dodatno znanje na področju permakulturnega načrtovanja za učitelje. V Društvu za spodbujanje kvalitete življenja Zarjin Gaj med drugim organizirajo razna druženja v gozdu, v sklopu Praznovalnice pa tako omogočajo tudi pustolovska praznovanja rojstnih dni v naravi.

V Praznovalnici se tudi pleše

Tretja v ekipi pa je Maja, mamica treh deklic in ustanoviteljica plesno-animacijskega kluba Lilibum. Po izobrazbi je pomočnica vzgojiteljice, po vpisu študija prava je namreč spoznala, da to ni zanjo in da želi delati z otroki. Kot dolgoletna plesalka je tako začela s prenašanjem plesnega znanja na mlajše generacije. „Izobraževala sem se predvsem na plesnem področju, nabirala izkušnje na tekmovanjih in pri različnih koreografih. Opravila sem licenco za Zumba vaditeljico, pred kratkim pa tudi za vaditeljico vadbe za nosečnice in mamice po porodu,“ je povedala Maja, ki je tudi avtorica bloga Mami z načrtom. Vsa tri dekleta je tako ljubezen do dela z otroki združila v Praznovalnico, skupaj so oblikovale program za tematske zabave. „S tem smo ponudile nekaj popolnoma novega za Ptuj, to so rojstni dnevi v gozdu, in izkoristile Majino plesno znanje ter ponudile še plesno obarvano tematiko,“ je pojasnila Petra.

Tematske zabave: od pevk do gradbincev

Poleg gozdnih in plesnih zabav pripravijo še druge teme z imeni, kot so Divji zahod, Grajska zabava, Stilska preobrazba, Domišljijski svet, Zvezda za en dan, Mi smo mojstri … Z združitvijo vseh treh društev so namreč lahko ponudile bolj pester program.V en paket smo vključile vse, kar lahko katera od nas prispeva: prijeten ambient, ki je v prvi vrsti namenjen prav otrokom, pristop, ki temelji na pozitivnih vrednotah, kot so spoštovanje, skupnost, sprejemanje, vključenost in timskih duh, prizadevanje, da otrokom omogočimo prosto igro in ogromno (nevodenega) svobodnega gibanja, razbremenitev staršev pri organizaciji praznovanja, ljubezen do narave, plesa in ustvarjanja ter nekaj lastnih sanj, ki jih notranji otroci v nas lahko sedaj izživijo;“ so razložile z nasmehom. Prizorišče Praznovalnice je trenutno v centru Bodidobro na Rajšpovi ulici 14, z aprilom pa se selijo tudi v gozd v Mestnem Vrhu.

Koliko pa to stane?

S številom zabav, ki jih je do sedaj gostila Praznovalnica, so zadovoljne, saj so na trgu kratek čas. Največja potrditev zanje pa je, ko se vračajo otroci, ki so že bili na praznovanju, in ko si takšnega slavja za svoj rojstni dan zaželijo še povabljenci. Vsem zainteresiranim nudijo osnovni paket, v katerega so všteti triurno praznovanje za deset otrok, prigrizki, malica, torta, pijača, fotografiranje, tematika zabave, ustvarjalne delavnice in material zanje, elektronska vabila in dve animatorki. Cena tega paketa znaša 150 eur, lahko pa se spreminja, glede na želje, dodatno ponudbo in število otrok na zabavi. Najdete jih lahko na Facebooku, spletni strani ali pa jim pišete na info@praznovalnica.si.

Odlična zabava je po meri slavljenca

Zanimalo me je tudi, kakšna je zanje najboljša rojstnodnevna zabava. „Takšna, ki je po meri slavljenca. Ključnega pomena je, da me kot pedagoginje ujamemo tok in prisluhnemo dinamiki skupine in željam slavljenca. Nočemo posnemati šole, želimo, da se pri nas otroci sprostijo, tudi znorijo, če se tako izrazimo, predvsem pa, da uživajo,“so odgovorile. V spominu jim ostanejo predvsem zabave, ko otroci pokažejo veliko mero domišljije. Lepo jim je opazovati povezane skupine, v katerih se prijatelji tako zaigrajo, da jih sploh ne opazijo več. Imeli so že primere, ko so otroci sami pripravili sprejem kralja in kraljice ali se šli kakšne znane televizijske oddaje in podobno: „Simpatično pa je bilo tudi, ko je en fant vprašal, kdo pravzaprav živi tukaj – očitno je domače vzdušje zagotovljeno.“

Igre, ki jih lahko izvajamo na domačih zabavah

Za konec sem organizatorke otroških zabav povprašala še, če nam lahko svetujejo, kako majhne praznovalce kratkočasiti na domači zabavi. Predlagale so igro, ki je nastala čisto spontano. Otroci (tudi odrasli) se naj usedejo v krog. Na telefonu si naredimo časovnik, na primer za pet sekund. V krog si podajamo žogo, kakor hitro moremo. Tisti, pri katerem zazvoni časovnik, dobi nalogo ali vprašanje. Te se lahko vnaprej napišejo na listke, ki se med igro žrebajo iz posode. „Najbolj zanimivi in zaželeni pa so pri nas skriti zakladi. Z malo domišljije lahko pričaramo zelo zanimivo iskanje zaklada, na katerokoli tematiko, recimo na robotski zabavi otrokom skrijemo namige zraven delov robota. Na koncu ga sestavijo in tako izvejo, kje je skrit zaklad,“ so nam še zaupale.

Foto: arhiv Praznovalnice

Se flamingamo! 🙂