Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

O Ani, njenem življenju in receptih iz Anine kuhinje

Ane Žontar Kristanc ne poznam osebno, občasno sem jo videla na televiziji, spremljam pa jo tudi na njenem blogu Anina kuhinja in prek družbenih omrežij. Deluje mi kot zelo topla oseba, ki bi jo človek z veseljem imel za prijateljico. Tudi zato, ker je polna idej za slastne jedi, pa tudi veliko koristnih nasvetov iz družinskega življenja ima na zalogi. 🙂 Pred kratkim se je s kuhalnico znova vrnila pred televizijske kamere, izdala pa je tudi že svojo deveto kuharsko knjigo, tokrat z recepti za malčke. Slasten recept iz nje je delila tudi z bralci Modrega flaminga. 🙂 

Kuhala je rada že od malega. Čisto prve jedi, ki jo je pripravila, se sicer ne spomni, je pa celo otroštvo pri tem opravilu veliko pomagala mami. „Ljubezen do kuhanja sem začela resno jemati slabih deset let nazaj, ko sem se odločila, da iz nje razvijem nekaj več,“ je začela svojo pripoved Ana, ki si je kot deklica sicer želela postati pevka. Prelomnico je doživela, ko ji je takratni fant, zdaj mož, podaril posebno rojstnodnevno darilo – kuharski blog. Takrat je bila, če se izrazim v kuharskem žargonu, pečena in se v vrtenje med lonci dokončno zaljubila ter pričela z ustvarjanjem receptov. Do danes je izdala že devet kuharskih knjig, v pripravi je tudi nova. Tematiko rada povezuje z obdobji svojega življenja, nazadnje je tako v priročniku Anina kuhinja za malčke združila več kot 100 preizkušenih in fotografiranih receptov jedi za otroke, starejše od enega leta. 

Velikokrat kuha z dvema luškanima pomočnikoma 

Njeno delo je zelo razvejano:”Ustvarjam vsebine, video recepte, spletne recepte za mojo spletno stran Anina kuhinja, izdajam kuharice in priročnike z recepti za določene skupine, kot so dojenčki, nosečnice z diabetesom, doječe mamice … Ponosno pa tudi spet kuham na televizijskih ekranih. Zraven dodam še razna kuhanja na dogodkih, sejmih in udeležbe na takšnih ali drugačnih prireditvah. Moj urnik je poln do zadnje minute.” Polniti ji ga seveda pomagata še dva majhna ljubka navihanca njena sinčka, ki imata tudi velik vpliv na njeno kuho. Obdobja, ki jih je preživljala z njima doma, je dodobra izkoristila in veliko ustvarjala. Pri tem fanta že od nekdaj vključuje zraven, zelo rada se ji pridružita in pomagata: “ Sploh moj štiriletnik je neverjetno spreten, saj že od malega kuhava. Ko ustvarjava skupaj, je to res nekaj posebnega. Mali pa je tudi na dobri poti k spretnemu kuhanju zaenkrat večinoma bolj ali manj je sestavine. :)”

Piše tudi o družini, a pazi na meje zasebnosti 

Otroka sta pa tudi razlog, da njen blog ni le kuharski, ampak prav tako rada poroča o družinskih pustolovščinah. “Moja stran je lifestyle kuharsko naravnana. Delim recepte, video recepte, pa tudi družinske tematike. Prav tako se rada dotaknem atopijskega dermatitsa, saj se pri starejšem sinu soočamo z alergijami. Nekako pišem po navdihu,” je pojasnila Ana, ki je po opravljeni gimnaziji vpisala študij prava, a na srečo hitro ugotovila, da so ji namenjene druge vode. S svojimi sledilci velikokrat deli tudi krasne družinske fotografije, čeprav danes veliko ljudi skrbi izpostavljanje otrok na spletu. Kako na to gleda sama? “Menim, da je tu pomembna skupna odločitev staršev. Midva s Kristijanom rada objaviva kakšno sliko, ampak vedno soglasno paziva, da vseeno drživa neke meje zasebnosti,” je odgovorila. 

Znova pred televizijskimi kamerami

Ana, ki je doma iz okolice Kranja, je pred kratkim znova začela ustvarjati slastne jedi po televiziji, s katero ima veliko izkušenj. Pred leti je namreč imela svojo oddajo Ana kuha: “Pred njo pa sem snemala televizijske reklamne spote, tako da kamera ni bila čisto nova zame. Je pa vsekakor oddaja bila posebna platforma, saj je dosegala veliko ljudi, in na njeno ustvarjanje imam lepe spomine. Kamere sem se navadila in uživam, ko kuham za ljudi pred ekrani.” Zato je bila presrečna, ko je lahko dober mesec nazaj sprejela ponudbo RTV Slovenije: zdaj redno ustvarja v  kuharski rubriki oddaje Dobro jutro. Tudi načrtov za prihodnost ji ne manjka. “Veselim se časov, ko bosta otroka malo zrasla, in bom svojo ljubezen do priprave hrane dopolnila še s kakšnim izobraževanjem s področja kuhanja oziroma nutricionizma. Načrtujem ga v tujini, kjer imajo kar nekaj zanimivih programov na to temo. No, bomo videli, kam me bo peljal čas. Sicer pa imam načrtov še na splošno veliko. In večinoma sem pridna in mi uspe večino uresničiti,” je pojasnila v smehu. 

Kako narediti ljubke piškote sovice po Anino? 

Najljubšega recepta sicer nima, jih je pa kar nekaj, ki jih rada redno pripravlja. Za nas je iz njene knjige Anina kuhinja za malčke, ki jo lahko naročite TUKAJ, delile slednjega: 

Piškoti »sovice«

Za 15–20 piškotov

Čas priprave: 20–30 minut

Čas peke: 2- do 3-krat 12–14 minut

Sestavine:

klasično testo za piškote (recept prav tako dobite v knjigi) ali brezglutensko testo za piškote (tudi ta recept je v knjigi)

neolupljeni mandlji

čokoladni namaz ali stopljena čokolada

Opis priprave:

Ohlajeno testo zvaljamo na debelino 2–3 mm. Iz testa izrežemo večje kroge in jih razvrstimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Iz ostankov testa izrežemo manjše krogce za oči. Na sredino krogcev vtisnemo ročaj kuhalnice, da izdolbemo luknjico.  Spodnji del oči namažemo s stepenim jajcem in položimo na večji krog. Med očmi vtisnemo mandelj. Na spodnjem delu kroga naredimo nogice z odtisi od vilic. Piškote pečemo 12–14 minut v pečici, segreti na 180 °C.  Pečene ohladimo, nato pa jim v očesca nadevamo čokoladni namaz ali stopljeno čokolado.

Nasvet: V luknjice za očesca lahko pred peko dodamo čokoladne kapljice in si prihranimo dodatno delo po peki.

Foto: Arhiv Ane Žontar Kristanc

Se flamingamo! 🙂