Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Ideja za decembrski izlet: Na Ptuj, kjer tekajo Božički

Božiček že mogoče živi na Laponskem, a rekreira pa se skupaj s svojimi pomočniki na Ptuju. 🙂 Brez sani in jelenčkov, a z nepogrešljivo rdečo kapico, se namreč ti konec decembra, namesto čez nebo, peš podajo po ptujskih ulicah.

Pa začnimo na začetku. Nekega decembrskega dne pred šestimi leti se je v enem od ptujskih lokalov porodila ideja o prazničnem teku skupini ljudi, v kateri je bil tudi Matija Brodnjak, ki je še danes v organizacijski ekipi, imenovani Božiček Ptujski. „Zamislili smo si zabavno-rekreativno prireditev v najstarejšem mestu v Sloveniji, ki bo med nas iz leta v leto pripeljala vedno več pozitivnih in veselih ljudi,“ pripoveduje.

Rečeno, storjeno: prvo leto se je tako zbralo 25 rekreativcev, naslednjič jih je bilo 81, lani pa je jih je bilo aktivnih že 409. „Malo za šalo, malo zares, smo že prvo leto za ogrevanje povabili naše prijatelje, trubače Sladjana Bakića iz Vranjske Banje, ki so od takrat naši tradicionalni spremljevalci. Prav tako na teku sodelujejo Štajerski frajtonarji“ so še dodali v ekipi Božička Ptujskega.

Že šesti božično-novoletni ptujski tek, ki se mu letos pridružuje tudi pohod, bo 26. decembra ob 14. uri. Dogodek ni tekmovalnega značaja in je brez vstopnine, seveda pa je zelo zaželjena božičkova kapa. Ta je namreč, in to dobesedno, rdeča nit dogodka. 🙂

Proga, ki je letos dolga osem kilometrov, se bo začela na Mestnem trgu, nadaljevala pa po ptujskih ulicah vse do pešmosta, na drugi strani Drave pa bodo tekači in pohodniki med drugim obiskali Terme Ptuj in igrišče za golf. V Skorbi jih bo čakala Božičkovo okrepčilo, nato pa se bodo vrnili v center mesta. Božiček pa seveda ne bi bil Božiček, če zanje tam ne bi pustil posebne vrečke. Prijava sprejemajo na ptujskibozicek@gmail.com.

Uradni organizator dogodka, v sklopu katerega bo tudi kratki tek z Božičkom za otroke, je letos Zavod za šport Ptuj v sodelovanju s ptujskim zavodom za turizem, vaškima odboroma Skorba ter Hajdoše in pa seveda z že omenjeno ekipo Božička Ptujskega, kateremu je Matija Brodnjak skupaj z rekreativcem Andrejem Oreškom uredil tudi svoj profil na Facebooku. 

Skupaj z domačimi rekreativci so v minulih letih prav tako tekli tekači od drugod, poleg glavnega iz severnih krajev, so jih recimo imeli še iz Nemčije in New Yorka. 🙂 Tek pa podpirajo tudi znani športniki z boksarjem Dejanom Zavcem na čelu. Se flamingamo! 🙂

Foto: Črtomir Goznik, Darko Solina, Silvestra Brodnjak