Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Na izlet k škratom

Za devetimi gorami in devetimi vodami so živeli škratje.

No, natančneje še živijo, in sicer na Gmajni v Slovenj Gradcu. Vsako leto, ko se poletje počasi poslovi, vas povabijo v svojo Deželo škratov na Jesensko škratovanje.

Prireditev običajno poteka štirikrat, letos jo lahko obiščete še 12. in 13. oktobra med 11. in 17. uro. Mi smo jo prejšnjo nedeljo in imeli smo se … kot v pravljici, seveda. 🙂

Pravljično smo se začeli počutiti že na sami poti, ki je lepo označena in se kmalu začne vzpenjati po čudoviti zeleni koroški pokrajini. Z avtom se je mogoče zapeljati do samega vhoda v Deželo, lahko pa parkirate tudi kje prej in si privoščite sprehod.

Jesensko škratovanje vam nato ponuja dve možnosti: ali vstopite v Škratov gozd, v katerem živijo številni zanimivi liki, ali pa se udeležite pestrega dogajanja na jasi.

Vstop na jaso je brezplačen, za ogled gozda pa boste odšteli vstopnino (1, 5 evra za otroke in 2 evra za odrasle). Da si boste vstopnice lahko kupili, pa boste najprej morali evrčke zamenjati za škratovsko valuto – škratine.

Ko smo si mi ta zanimiv denar pridobili, smo krenili po gozdni poti, na kateri smo srečali posebna bitjeca.

S škratinami lahko sicer trgujete še na jasi. Dogajanje na njej je res pisano in prisrčno, obiščete lahko recimo hiško Coprnice Zofke, ki otroke nahrani s črvi ali pa se zapeljete s Škratovim vlakom ali z lesenim vrtiljakom. Z obema seveda upravljata škrata. Slednji so v bistvu vsepovsod in čisto zlahka se zgodi, da čakaš v vrsti za stranišče skupaj s kakšno škratinjo. 🙂

Najmlajši so se zabavali ob kotaljenju buč, na Škratovem poligonu, Škrat stikač jim je prešal jabolčni sok, na voljo so mnoge igre, poskusijo lahko pomolsti kravo (ki ni prava seveda :)), kupite lahko kak zanimiv izdelek ali pa se okrepčate s palačinko, ajdovimi štruklji ali kakšno drugo poslastico, ki jo lahko pojeste na “klopeh” iz bal sena.

Ob 15. uri je vsak dan še predstava za otroke. V soboto, 12. oktobra, bo na ogled Venček za velike in male, 13. oktobra pa Škratova zgodba. Dodatni plus so še osupljivi razgledi, ki se ponujajo z jase.

Škratovanje letos poteka že 17. leto, kot nam je povedala ena od škratinj, se je začelo kot družinski projekt, pri katerem pa danes sodelujejo številni posamezniki, ki se potrudijo narediti čim bolj čarobni dogodek.

Nam je bilo zelo simpatično in pika na i tej sončni nedelji. 🙂

Se flamingamo! 🙂