Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

7 predlogov za družinske potepe po božičnem Londonu

London je bil zame ljubezen na prvi pogled. Morda zato, ker sem ga prvič spoznala kot sanjava najstnica tam nekje ob koncu osnovne šole. To je bilo moje prve potovanje v eno izmed večjih evropskih prestolnic, ki je vključevalo tudi moj prvi let s potniškim letalom.

Spominjam se, kako navdušena sem bila nad velikim številom Londončanov, ki so naenkrat prečkali cesto na prehodu za pešče, pa nad raznolikimi modnimi slogi na ulicah, ki so jih tako neobremenjeno nosili ljudje iz vseh vetrov, ter tudi nad poslovneži, ki so v oblekah in kravatah malicali na travi v londonskih parkih … 🙂 Že takrat sem ugotovila predvsem dvoje: da želim v življenju čim več potovati in da me bo London poklical k sebi še velikokrat. Tekom let sem ga res obiskala večkrat, najprej z bratom in manjšo družbo. Bilo je kmalu po terorističnih napadih v londonski podzemni železnici leta 2005, zato je bila varnost na vseh korakih poostrena. To smo občutili tudi ob obisku znamenitosti London eye, ki omogoča pogled na mesto iz ptičje perspektive.

Ko smo ga zapuščali, je ena izmed varnostnic namreč zagnala vik in krik, ker je nekdo na tem velikem kolesu pozabil torbo. Začele so tuliti sirene, „Londonsko oko“ se je ustavilo in nastala je cela zmešnjava … Nato pa je moj brat ugotovil, da je pravzaprav on brez nahrbtnika. 🙂 Tako smo že prvi dan doživeli, da so zaradi nas ustavili eno večjih znamenitosti. 🙂 Naslednjič sem London raziskovala v dvoje z bodočim možem, kmalu pa že tudi z mladiči. 🙂

Ena od želja, ki sem si jo uresničila lani decembra, pa je bil sprehod po prazničnem Londonu, ko je poln lučk, smrečic, drsališč in ko lahko božične nakupe opravljaš na slavni Oxford Street. 🙂

Tokrat smo leteli z Brnika, ki v zadnjem obdobju omogoča res ugodne lete do angleške prestolnice. Tukaj je nekaj mojih najljubših delčkov Londona, preoblečenih v praznično podobo:

1)Oxford Street

Te slavne nakupovalne ulice sem se najbolj veselila, kljub neznanski gneči, ki na njej vlada. Njene lučke vsako leto prižge kakšna slavna osebnost, sicer pa jo okrašujejo že 58 let. Letos so navdih iskali v padajočih snežinkah, lani pa je bila videti takole:

2) Trgovina z igračami Hamleys in Regent Street

Za vogalom Oxford Street je Regent Street, ki so jo lani z velikimi angeli osvetlili po vzoru prve osvetlitve iz leta 1954. Na tej ulici stoji tudi znana trgovina z igračami Hamleys, ki je v naši družini navdušila tako otroke kot starše. 🙂 V več nadstropjih se namreč razteza na tisoče igrač. Letos pa lahko 19. novembra ujamete še njihovo božično parado.

3) Carnaby Street

je še ena posebna ulica, ki jo letos krasijo palme, tropske rože, papagaji in flamingi … Lani, ko smo jo obiskali mi, pa je razdajala predvsem ljubezen in veselje:

4) Trafalgar Square

Še en moj ljubi košček Londona, ki je v prazničnem času znan po velikem božičnem drevesu. To je že vrsto let tradicionalno darilo Norvežanov, s katerim izražajo hvaležnost Britancem, zaradi njihove pomoči med 2. svetovno vojno. Mene je sicer drevo spominjalo na velikansko kumaro. 🙂 Kot sem zasledila na spletu, nisem bila edina. 🙂

5) Covent Garden

je vzbudil mojo pozornost že kot najstnici, saj sem zelo rada prebirala knjige iz zbirke Baletni copatki. Njihova glavna junakinja je Londončanka, ki ji je zelo ljub ta del mesta. Poln je uličnih umetnikov in ljubkih kotičkov, tudi v prazničnem času seveda.

6) Winter Wonderland v Hyde Parku

Ta velikanski božični sejem sestavljajo hiške z najrazličnejšo ponudbo, drsališča, predstave in celo adrenalinske atrakcije. Najbližje postaje podzemne železnice so mu Marble Arch, Green Park, Hyde Park Corner, Victoria and Knightsbridge. Vstop je prost, nekatere atrakcije pa plačljive in morajo biti celo rezervirane vnaprej. Odprt je med 10. in 22. uro, vendar nam obisk zvečer ni uspel, zaradi pretirane gneče. Znova smo poskusili takoj zjutraj ob odprtju, ko je bila vrsta ob vstopu še sprejemljiva.

7) Leicester Square in Lego Store

Prizorišče, drugače znano po svetovnih filmskih premierah, je lani zavzel tradicionalni božični sejem, obiskati pa je bilo mogoče tudi Božičkovo hiško. Ko smo jo hoteli mi, je sicer imel Božiček odmor. Moj otrok je ob tem pripomnil, da je zagotovo šel na mleko in piškote. 🙂 Ko boste hodili po tem trgu, ne pozabite zaviti v največjo Lego trgovino na svetu. Lego skulpture in kocke naprodaj se raztezajo v dveh nadstropjih, v prazničnem času pa izvajajo tudi veliko različnih aktivnosti.

Seveda praznični London ponuja še veliko več. Da se boste v njem dobro počutili, vas obilica ljudi, gneča, čakalne vrste in dogajanje na vsakem koraku ne smejo motiti. Ob koncu leta je namreč to mesto še živahnejše kot po navadi. Se flamingamo! 🙂